Sant Valentí, patró dels enamorats... i dels estafadors!
Ja som al febrer, un mes que cada cop reconeixem més per una festivitat que tot i que no va néixer a casa nostra, tenim ben instal·lada: estem parlant de Sant Valentí.
Com bé sabeu, a Catalunya ja tenim un Dia dels Enamorats, Sant Jordi (23 d’abril) i semblaria que no en necessitem cap més. Però sabem que la globalització ha importat moltes tradicions, sobretot els esdeveniments marcats per l’economia, com ho és el que estem tractant avui, i des de L’indret creiem més en la força de la transformació que no pas en la força d’anar contra les coses. Així que avui us parlarem de diverses curiositats sobre aquesta data i acabarem amb una proposta una mica bandarra. Esteu preparats? Esperem sorprendre-us.
Que el 14 de febrer s’instauri com el dia dels enamorats no arriba fins al segle XVIII, a Anglaterra, i es fa sense una visió comercial. Originalment, aquell dia el jove amant enviava una valentina a la seva estimada, una targeta postal que produïen les impremtes del moment amb poemes. Amb el pas del temps les notes manuscrites es converteixen en les targetes de felicitació massives que coneixem avui. És el moment en què els Estats Units s’apoderen de la festa per convertir-la més tard en vacances comercials.
Passen els anys i el 1868 la companyia britànica de xocolata Cadbury crea una capsa de bombons decorada en forma de cor per al dia, les “Fancy Boxes”. Us sonen? Aquestes caixes ràpidament s’associen amb la festa i també es converteixen en una icona. No és fins a la segona meitat del segle XX, doncs, que s’hi inclou regals de tota mena, com ara joies, i la festivitat es dissemina arreu del món.
Ara ja sabem d’on vénen les postals, els bombons en forma de cor i les joies, tan típics d’aquest dia per expressar l’amor romàntic! Segons una altra llegenda, Sant Valentí és el patró dels enamorats perquè la data coincideix amb el moment de l’any en què els ocells comencen a aparellar-se.
Però la història més bandarra de totes és aquesta i, n’estiguem orgullosos o no, és molt nostra: Tradicionalment, a Barcelona i a altres indrets del Principat de Catalunya, el 14 de febrer se celebrava el dia dels estafadors, estraperlistes, enredaires i mal pagadors. Resulta que Sant Valentí també és el patró d’aquest gremi curiós, no se sap amb exactitud per què. És sabut que els enredaires barcelonins els diumenges se n’anaven a missa per demanar protecció al sant i, tot seguit, es reunien a la plaça de la Verònica per compartir tècniques i tripijocs.
Des de L’indret no sabem si hem de presumir massa d’aquesta dada, però tenim clara una cosa: Si sou més de Sant Jordi però us han robat el cor, veniu el 14 de febrer amb aquesta estada romàntica llampec que us hem preparat! Nosaltres posem la comoditat i l’escalf, vosaltres decidiu el volum d’edulcorant de la vostra estada.
Volem donar les gràcies al Joan Maria Llussà Matas per cedir-nos la foto del cel nocturn del Pedraforca que hem fet servir per a la campanya de Sant Valentí i que va fer des de L’indret durant la seva estada aquest hivern.