fbpx

Tardor

A L’indret, la calor fa setmanes que s’amaga a la llar de foc. La cuina fumeja olor de carbassa, castanyes i rovellons; des de darrere els finestrals, s’aprecia el paisatge canviant i el restaurant és ple d’aquesta vida caduca.

La natura es reclou per deixar anar l’activitat expansiva. Els dies verds i ofegats de l’estiu van donar pas als grocs, ocres, vermells i terrossa. Els camins s’han tornat catifes de foc humit i els arbres comencen a despullar-se. 

És temps de collir figues, ametlles, avellanes i nous, garrofes, safrà, magranes i codonys, de fer confitures, de coure castanyes,… A L’indret tenim dos plats especials per aquesta temporada: el puré de carbassa rostida i la patata emmascarada amb allioli de codony. 

També vam fer postres de castanyes, moniato i panellets per la castanyada, és clar, i quan en collim, oferim bolets, principalment rovellons, que saltegem amb all, julivert i molt d’afecte. Un bon sopar al nostre restaurant floral no sona gens malament, entra-hi per conèixer la carta! Cuinem amb dedicació a partir de productes locals i de primera qualitat.

Fins fa pocs dies, quan queia el capvespre, es podia contemplar un planeta al costat del Pedraforca. Hem parlat amb el Salvador del Centre Astronòmic del Pedraforca i ens ha explicat que és Venus. No fa pampallugues i és el que més brilla després de la lluna. L’heu vista? Altres cossos celestes més fàcils de veure en aquesta època són Júpiter i Saturn durant la nit i mercuri durant el dia.

La tardor és considerada el vespre de l’any. Això és així per l’apropament del fred i perquè el sol minva fins al solstici d’hivern. Hi ha un canvi en el paisatge des de l’equinocci, a finals de setembre, fins als volts de Tots Sants, l’1 de novembre. 

L’eclosió de colors i llum de la tardor daurada muta a la tardor freda, on es va arribant al paisatge i la temperatura que tots tenim en l’imaginari de l’hivern. Vivim un petit renaixement amb l’estiuet de Sant Martí al voltant de l’11 de novembre, on les temperatures acostumen a pujar, i semblaria que la natura ens envia una llambregada de calor perquè ens preparem pels dies més curts, freds i foscos de l’any. 

Antigament i fins al s. XVI, a la tardor se l’anomenava “estació de la collita”. Us heu fixat que la lluna plena fa més claror que en cap altra temporada de l’any? També li deien “lluna de la collita”, i és que la pagesia aprofitava més les hores gràcies a aquesta claror extra per recollir els cultius. 

Ja ho sabeu, si voleu aprofitar per gaudir l’últim mes i escaig que ens queda de tardor, us recomanem la caminada de Saldes a Gresolet pel camí de la costa que proposen des de Visit Pedraforca, amb aquests paisatges cromàtics que ens regalen les fagedes de la zona i altres racons. També podreu gaudir d’activitats culturals com la festa major d’hivern de Maçaners el 30 de novembre (Sant Serni) o la celebració a Saldes el 4 de desembre en commemoració a Santa Bàrbara, patrona dels minaires. Enguany, la festa major d’hivern de Saldes l’11 de novembre (Sant Martí) vam poder veure la colla de bastoners i els cap grossos de Saldes.

Vols estar al cas de totes les novetats?
Subscriu-te a la nostra newsletter

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos.
Privacidad
Open chat
Hola
En què et podem ajudar?